Bronz Dökümler
Saf bakırın dökümü son derece zor olmakla beraber, yüzey çatlamasına, gözeneklilik sorunlarına ve iç boşlukların oluşması gibi sorunlara eğilimli olduğundan, bakır farklı elementler ile alaşımlandırılır.
Bakırın döküm özellikleri genellikle az miktarda berilyum, silikon, nikel, kalay, çinko, krom ve gümüş gibi elementlerin eklenmesiyle geliştirilebilir. Örneğin, en az %85 iletkenliğini korumakla beraber, yüksek saflıktaki bakıra göre daha iyi mukavemet özelliklerine sahip olacak şekilde alaşımlandırılan bakır alaşımlı dökümler, elektrik iletkenliği gerektiren elemanlar için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Döküm prosesleri ile üretilen bakır alaşımları UNS numaralandırma sisteminde C80000 - C99999 olarak belirlenmiştir.
Bakır Alaşımları Türleri:
Bakır alaşımları kum kalıp, kabuk kalıp, hassas döküm, metal kalıp, kimyasal kum, savurma döküm gibi birçok döküm prosesi ile üretilebilir. Bakır bazlı döküm alaşım ailesi genellikle katılaşmaya (donma aralığına) göre üç gruba ayrılır.
Bu üç grup aşağıdaki gibidir:
Grup I: Bu bakır alaşımları, dar bir donma sıcaklık aralığına, yani sıvılaşma ve katılaşma sıcaklıkları arasında 50°C (90°F) donma aralığına sahip alaşımlardır.
Grup II: Bu bakır alaşımları, orta donma sıcaklık aralığına, yani sıvılaşma ve katılaşma sıcaklıkları arasında 50 ila 110 °C (90 ila 200° F) donma aralığına sahip alaşımlardır.
Grup III: Bu bakır alaşımları geniş bir donma sıcaklık aralığına sahiptir. Bu alaşımlar 110°C (200 °F) üzerinde, hatta 170°C'ye (300°F) kadar çıkabilen donma aralığına sahiptir.
Spesifik Uygulamalar:
Bakır alaşımlı dökümler, üstün korozyon direnci, yüksek termal veya elektrik iletkenliği ve diğer özel özellikler gerektiren uygulamalarda kullanılırlar.
Bakır Alaşımları altı temel gruba ayrılabilir:
- Sıhhi tesisat donanımı, pompa parçaları, vanalar ve bağlantı parçaları
- Rulmanlar ve burçlar
- Dişliler
- Denizcilik sanayisi dökümleri
- Elektrik bileşenleri parçaları
- Mimari ve süs parçaları