Background

Küresel Grafitli (Sfero) Dökme Demirler

Küresel Grafitli (Sfero) Dökme Demirler

Küresel Grafitli (Sfero) Dökme Demirler

Sfero veya küresel grafitli dökme demir olarak da bilinen sfero dökümler, grafitin küçük küreler veya nodüller halinde bulunduğu dökme demirlerdir. Noduler grafitli dökme demirler, benzer bileşimdeki gri dökme demire göre çok daha güçlü ve sünek bir yapıya sahiptirler. Alaşımlandırılmamış sfero döküm tipik olarak %3,50 ile %3,80 C, %0,30 ile %1,00 Mn ve %2,00 ile %2,80 Si içerir.

Tüm standart sfero döküm çeşitlerinin sertlik ve mukavemeti değerleri yaklaşık 425°C'ye (800°F) kadar değişmezken, perlitik mikro yapıya ait sfero dökümler yüksek sıcaklıklarda çalışma performansı açısından ferritik mikro yapıya sahip sfero dökümlere göre daha üstün performans gösterirler.

Sfero Dökümlerin yüksek sıcaklıklardaki çalışma mukavemeti korumak için molibden kullanımı, alaşımsız veya düşük alaşımlı sfero dökümlerde yaklaşık 650°C'ye (1200°F) kadar ve Si-%0,5 Al içeren sfero dökümlerde 800°C'ye (1500°F) kadar etkilidir. Molibden ayrıca kopma mukavemetini artırmak için kullanılabilir, ayrıca molibden veya bakır ilaveleri sürünme mukavemetini artırma etkisi gösterebilir.

Sfero dökümlerin paslanma direnci, artan silikon içeriği ile artar. Standart sfero döküm kalitelerinin paslanmaya karşı olan direnci, dökme çelik, gri dökme demir veya perlitik temper dökme demirden daha fazladır. Yüksek sıcaklıklarda sfero dökümlerin boyutsal büyümesi, gri dökme demirlere göre çok daha düşüktür.