Background

Östenitik Manganlı Çelik Dökümler

Östenitik Manganlı Çelik Dökümler

Östenitik Manganlı Çelik Dökümler

Kompozisyonun da yaklaşık %1,2 C ve %12 Mn içeren östenitik manganlı çelikler, 1882 yılında Sir Robert Hadfield tarafından icat edilmiştir. Hadfield'in çeliği, yüksek tokluk ve sünekliği, çalışma sırasında sertleştirme kapasitesi ve aşınmaya karşı gösterdiği iyi direnç ile birleştirdiği için benzersiz özellikler ve avantajlar sunmaktaydı. Bu benzersiz malzeme farklı özellikleri bir arada sunması sebebiyle hızla kullanışlı bir mühendislik malzemesi olarak kabul gördü.

Östenitik Manganlı Çelik Uygulamaları:
Hadfield'in östenitik manganlı çeliği, kimyasal kompozisyonda ve ısıl işlemde küçük değişiklikler yapılarak; özellikle hafriyat, madencilik, taş ocakçılığı, petrol sondajı, çelik üretimi, demiryolu taşımacılığı, kazı, kerestecilik ve çimento ve kil ürünleri imalatında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Östenitik manganlı çelik, toprak malzemelerin taşınması ve işlenmesi için kullanılan ekipmanlarda (kaya kırıcıları, öğütme değirmenleri, tarama kepçeleri, ekskavatör kepçeleri ve dişleri ile çakıl ve kayaların taşınması için kullanılan pompalar gibi) kullanılmaktadır.

Diğer kullanım alanları arasında otomobil geri dönüşümü için parçalayıcı çekiçler, ızgaralar ve tank palet yatakları gibi askeri uygulamalar yer almaktadır.

Bir diğer önemli kullanım alanı ise demiryollarında kavşak ve geçitlerde, kavşaklardaki tekerlek darbelerinin şiddetli olduğu makaslarda kullanılan raylardır.

Östenitik manganez çeliği metal-metal aşınmasına gösterdiği yüksek direnç sebebiyle dişlilerde, pinyonlarda, tekerleklerde, konveyör zincirlerinde, aşınma plakalarında ve pabuçlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.