Background

Paslanmaz, Dubleks, Süper Dubleks Çelik Dökümler

Paslanmaz, Dubleks, Süper Dubleks Çelik Dökümler

Paslanmaz, Dubleks, Süper Dubleks Çelik Dökümler

 

Paslanmaz Çelik Dökümler

Paslanmaz çelik dökümler, sulu ortamlarda yüksek korozyon direnci ve yüksek çalışma sıcaklıkları için yaygın olarak kullanılan krom elementi içeriğine sahip bir çelik sınıfıdır.

Paslanmaz çelik dökümler, krom ilavelerinin sağlamış olduğu gelişmiş korozyon ve oksidasyon direnci ile diğer çeliklerden ayrılır. Krom ilavesi yaklaşık olarak %11'den daha yüksek miktarlarda bulunduğunda, özellikle de çalışma koşulları güçlü bir şekilde oksitleyici ise, demir alaşımlarına pasiflik kazandırır.

Sonuç olarak, %10 veya %12'den fazla Cr içeren çelikler bazen paslanmaz çelikler olarak tanımlanır. Bu yüksek alaşımlı dökme çelikler, genellikle %10'dan dan fazla Cr içerir ve genel olarak paslanmaz çelik bileşimlerinden oluşur.

Isıya ve korozyona dayanıklı dökme çelikler arasındaki asıl fark karbon içeriğine dayanır. Östenitik paslanmaz çelik dökümler genellikle az miktarda ferrit yapısı içerir. Dökümlerde ferrit yapısının bulunması kaynak onarımını kolaylaştırmak için arzu edilir. Ferrit yapısı ayrıca stres-korozyon çatlaklarının oluşumuna karşı direnci artırır.

Paslanmaz çelikler genel olarak beş grupta sınıflandırılır:
- Martensitik paslanmaz çelikler
- Ferritik paslanmaz çelikler
- Östenitik paslanmaz çelikler
- Dubleks (ferritik-östenitik) paslanmaz çelikler
- Çökelme sertleşmeli paslanmaz çelikler

 

Dubleks Çelik Dökümler

Dubleks Çelik Dökümler genellikle kimyasal bileşimlerindeki belirli kaliteye, ferrit ve östenit yapılarını teşvik edici elementler arasındaki dengeye bağlı olarak %5 ile %40 arasında ferrit içerir. Dubleks Çelik Dökümler, üstün mukavemet, korozyon direnci ve kaynaklanabilirlik özellikleri sunarlar.

Dubleks Çelik Dökümler, özellikle enerji üretim endüstrisi tarafından öncelikle CF kalitelerine odaklanmıştır. Döküm CF sınıfı alaşımlarda mukavemetlendirme, esasen ferritin östenit matris fazına dahil edilmesiyle elde edilebilecek mukavemetlendirme ile sınırlıdır.

Dubleks Çelik Dökümler, martensitik yapıya sahip döküm alaşımlarında olduğu gibi ısıl işlemle veya östenitik yapıya sahip dövme alaşımlarında olduğu gibi sıcak veya soğuk şekillendirme ile güçlendirilemez. Bu nedenle alaşımlar, bir östenit matris yapısı içerisinde dağılmış hacimce % 40'a kadar ferritten oluşan bir dubleks mikro yapı oluşturulup bileşimi dengeleyerek etkili bir şekilde güçlendirilebilir.

 

Süper Dubleks Çelik Dökümler

Super-Duplex terimi ilk olarak 1980'lerde, (Cr% + 3.3Mo% + 16N% baz alınarak) > 40 pitting korozyonu dayanımı (Pren) eşdeğerine sahip yüksek alaşımlı, yüksek performanslı Duplex çeliği ifade etmek için kullanılmıştır.
Yüksek krom seviyesi ile Super-Duplex çelikler, kimya/petrokimya, kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrilerindeki asitlere, asit klorürlere, kostik çözeltilere ve diğer ortamlara karşı olağanüstü direnç sağlar ve genellikle 300 serisi krom çeliğin, yüksek nikelli süper östenitik çeliklerin ve nikel bazlı alaşımların yerini alır.
Yüksek krom, nikel ve molibden içeriği ile desteklenmiş kimyasal bileşim, taneler arası korozyon direncini ve pitting korozyon direncini artırır. Azot ilaveleri, interstisyel primer katı çözelti mekanizması ile yapısal sertleşmeyi teşvik eder, bu da tokluğu bozmadan akma dayanımını yükseltir ve üstün mukavemet değerleri sağlar.
Son zamanlarda, yüksek mukavemetli, korozyona dayanıklı Süper-Dubleks çelik, bobin imalatı, denizcilik ve kimya endüstrileri, mimari uygulamalar, kablo telleri, kaldırma araçları ve makara imalatlarında kullanılmaktadır.